keskiviikko 6. marraskuuta 2013

Stollenprüfung

Kävimme tänään Stollenprüfungissa - eli tapahtumassa johon leipomot voivat tuoda oman versionsa perinteisestä joulunajan hedelmäkakusta. Yleisö pääsee halutessaan maistelemaan stolleneita. Arvostelija kiertää puoli vuotta ympäri Saksaa maistellen käytännössä jäätävät määrät stolleneita (2 päivää per kaupunki, yli 30 erilaista stollenia per päivä). Ymmärtääksemme toiset puoli vuotta ko. henkilö kiertää maata ja arvostelee leipiä. Rankkaa!


Perinteinen stollen sisältää erilaisia kuivattuja hedelmiä ja ilmeisesti jonkin sortin alkoholia (esimerkiksi Jannen työpaikassa käytetään rommia). Vaihtelu kuitenkin on suurta - oli omenaa, karpaloa, unikonsiemeniä, pähkinää, marsipaania.. jnejne. Yksi stollen muistutti hyvin paljon maultaan, ulkonäöltään ja koostumukseltaan suomalaista makeaa saaristolaisleipää hedelmillä.
Alla on jokunen kuva arvostelijalle tuoduista stolleneista.


Yllä olevassa kuvassa pähkinästollen.


Unikonsiemenillä maustettu stollen.


Edustava kuva hyvin innokkaista ammatillista analyysiä tekevistä leipuri-kondiittoriopiskelijoista.Ja kuva tästä arvostelijasta, joka arvioi kaikki stollenit. Leikkuulaudalla oleva stollen on ehkä perinteisimpiä stolleneita mitä on, huomatkaa stollenille ominainen pilvimäinen muoto.
Erikoista stollenissa on myöskin sen valmistustapa. Taikina ei ole semmoinen kahvikakkumainen pursotettava, vaan se on käsin muotoiltava hiivataikina jossa on mm. paljon voita. Arvostelija joi maisteluiden välillä kuumaa teetä, jotta suu puhdistuu voista ja edellisen stollenin mausta.

Terkuin Mirka und Janne.

1 kommentti:

  1. Hei Saksan työssäoppijat. Olemme seuranneet blogianne mielenkiinnolla. Hyvä että te olette pärjänneet siellä kaukana. Eija opella ei ole taitoa kommentoida blogianne. Opiskelijat auttoivat tämän kommentin perille pääsyssä. Kuvat ovat olleet erityisen paljon kertovia ja meillä on ollut hyvä mahdollisuus nähdä työ/elämää siellä Saksassa. Eija ope yritti laittaa tekstiviestejä teille. Toivottavasti ne tulivat teille perille. Oppikaahan uusia asioita Saksassa ja tervetuloa sitten ajallaan tänne Suomeen. Terveisin: Leko 13 oppilaat + Eija

    VastaaPoista